Čím dál přísnější emisní normy už před časem automobilky donutily k používání takzvaného AdBlue. Jedná se o čistý roztok syntetické močoviny, který má za úkol snížit emise oxidů dusíku u vznětových motorů. Pokud si kupujete nové nebo ojeté auto s dieselovým agregátem s normou EURO 6, pak bude mít s největší pravděpodobností nádrž na močovinu AdBlue.

Zjednodušená funkce AdBlue

Jak jsme u úvodu zmínili, AdBlue je čistý roztok syntetické močoviny a demineralizované vody, která je zbavena rozpustných látek. AdBlue je vstřikováno před katalyzátor výfukových plynů, zde se rovnoměrně rozptýlí a promíchá s výfukovými plyny. Močovina dokáže zredukovat a absorbovat škodlivý oxid uhličitý a z výfuku tak odchází pouze čistý dusík s párou.

Půjčovna dodávek Otrokovice

Co dělat, pokud se rozsvítí kontrolka

Hladinu AdBlue je potřeba průběžně doplňovat. Abyste se nemuseli dívat do nádržky, ve které byste stejně nic neviděli, jsou vozy s AdBlue opatřeny kontrolkou. Ta se rozsvítí, je-li močoviny nedostatek. Pokud byste kontrolku ignorovali a s autem jezdili dál i přesto, že jste močovinu nedoplnili, můžete si zadělat na pěkný malér. Nedostatek AdBlue se nejprve projeví snížením výkonu, začnou se zanášet vstřikovače a další na řadě bude pravděpodobně katalyzátor. Samozřejmě pokud močovinu doplníte pouze o pár desítek nebo set kilometrů později, nic takové se nestane. Výrobci aut motoristům obvykle dávají fóra a kontrolka močoviny se rozsvítí mnohem dříve, než je skutečně třeba (klidně i o 1 000 – 2 000 km dříve).

Doplnění AdBlue

Močovinu si můžete koupit na kterékoliv čerpací stanici nebo v mototechně (ceny se pohybují mezi 6 – 12 Kč za litr, záleží na lokalitě a velikosti balení) a dolít. Pak existuje pohodlnější možnost. Stačí dojet na čerpací stanici, která má stojan s AdBlue a celý proces tankování přenecháte na obsluze.

AdBlue se doplňuje dle potřeby a počtu najetých kilometrů, v průměru stačí dotankovat dvakrát ročně. Spotřeba AdBlue je zhruba 3 – 7 % spálené nafty, u osobních automobilů to znamená cca 1 litr na tisíc kilometrů.